EL DRAC DE NA COCA

M’encanten els contes i llegendes de dracs. Us heu fixat que n’hi ha per tot el món? Avui us porto una que m’agrada molt, perquè aquest “drac” encara el podeu veure.

Bartomeu Coch va servir com a Capità als exèrcits del rei Felip IV. El rei pels seus serveis el va fer Governador de Alcúdia, Mallorca.

A mitjan Segle XVII es va començar a murmurar a Palma, a la zona de La Portella que de nit sortia un gran drac. Els veins de la Catedral asseguraven que sentien estranys i inquetants sons a la nit. Després es va començar a dir que hi havia persones a qui se’ls havia menjat una terrible bèstia. . Finalment a aquell drac l’havien vist pel carrer de Can Clapers.

Una nit, el cavaller Bartomeu Coch quan anava a casa de la seva promesa al carrer de la Portella, va sentir un soroll molt estrany. Gràcies a la claror de la Lluna, va intuir la figura del temut rèptil que estava a punt d’embestir-lo. En Coch, desembeinant l’espasa i amb un cop sec, va matar la bèstia. El drac que havia amargat la vida al veinat va resultar ser un cocodril que no se sap com havia arribat a Mallorca i s’havia criat a les clavegueres de Palma. Com a prova d’amor a Catalina Costa el va fer dissecar.

Drac Na Coca (2)

Al seu testament hi havia el cocodril i aquest va passar a la Catalina Costa que es va casar en segon matrimoni amb Francesc Rosselló. Aquest tenia una casa familiar on cada 31 de desembre amb ocasió de la Festa de l’Estandart es penjava el drac cocodril dissecat a la façana.

Als anys 20 del Segle XX una minyona fent la neteja va obrir la caixa on es guardava i al veure aquella bèstia li va agafar un infart que li va provocar la mort. Arrel d’això l’hereu de la família, el va donar al Bisbat de Mallorca, on es el podeu veure al Museu Diocesà de Palma.

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>